Ahogy az utolsó szezon első része lezárul, egyre inkább egyértelművé válik egy igazság: Walter soha nem volt jó kezdeni.

AMC
Ha a Breaking Bad első négy évada arról szólt, mennyire rosszul eshet Walter, akkor az AMC dráma ötödik évada – amely vasárnap este a szezonközi fináléjára érkezik – arról szólt, kit tud magával vinni. A múlt heti “Mondd a nevem” -ben Walter figyelmezteti Jesse-t, hogy “nagyon ritka dolog a legjobbnak lenni valamiben”. De a sorozat ezen a pontján a lista, amely Walter “legjobbja”, meglehetősen hosszú: elárulja partnereit, hazudik a barátainak és – természetesen – az ország legfinomabb kristálymetikájává teszi. Walter nem törődik azzal, hogy mi a legjobb; ő csak a legjobb akar lenni. És ha valaki megkérdőjelezi valaha a hitelesítő adatait, annak bizonyítására van egy halom piszkos pénz és a 99,1 százalékos tiszta termék.

Helyénvaló, hogy a Breaking Bad, a kémia alapján készült show olyan pontos a számában. Ez egy olyan minőség, amely egyedülállóvá teszi a műsort az AMC felállásban. Ezzel szemben a Mad Men szándékosan homályosítja pontosan, hogy Don Draper mennyi pénzt mókusított el, és úgy tűnik, hogy a The Walking Dead bizonyos perverz örömmel tölti el a zombi-járvány legfontosabb adatainak visszatartását.

A Breaking Bad mindig pontosan megmondja, hogy az egyes karakterek mennyit nyernek (és elkerülhetetlenül veszítenek). A banda első meth tétele ebben a szezonban Walternek, Jesse-nek és Mike-nak egyenként 367 000 dollárt keresett – mindaddig, amíg a Saul, az alárendeltek és Mike “örökségi költségei” által elért csökkentések 137 000 dollárra rontották a számot. Sütéskor a vonatból ellopott metil-amin ebben az évadban a “Dead Freight” epizódban 300 millió dollárt érne – de Mike és Jesse úgy döntenek, hogy készpénzt vásárolnak ki, eladva részvényeiket egyenként 5 millió dollárért, és arra ösztönzik Waltot. És amikor Walter panaszkodik azokra a tízmilliókra, amelyeket Mike és Jesse elveszítenek a következő epizódban: “Buyout”, Jesse visszafordítja Walter számát: “Biztosan tudom, hogy csak 737 000 dollárra volt szükséged, mert kidolgoztad matematikailag. “

Magától értetődőnek tűnhet azt mondani, hogy egy törekvő drogkirály, aki azt állítja, hogy a “birodalomban van”, sok pénz megszerzésében érdekelt. A pénznem minden bizonnyal meghatározza Walter minden kapcsolatát, a hipotetikus 130 millió dollártól, amellyel sikertelenül megpróbálja megvesztegetni Jesse-t, a pénzmosásig, amely Skylerrel kötött házasságát kellemetlen üzleti partnerséggé változtatta, sőt, még a Walter Jr.-vel való problémás kapcsolatáig is, amely Walter megpróbált kijavítani egy autót vásárolva neki. Éppen ezért Walter zavarba jön, amikor Todd új toborzó integet a jövedelmének, mondván: “Beszélhetünk pénzzel, ha ezt megkapom” – ha nem a pénzről van szó, akkor miről van szó?

De Walter érdeklődése a pénz iránt már nem a tényleges értékről szól; ez az érvényesítés, amelyet a pénz képvisel. A “Kivásárlás” című részben Walter elmondja Jesse-nek, hogy elhatározta, hogy 5000 dollárért eladja részesedését a Grey Matter tudományos cégben, a társaságban, amelynek alapítását segítette. Ez a társaság jelenleg 2,16 milliárd dollár értékű, ahogy Walter természetesen tudja. Névértékén véve ez a kinyilatkoztatás kissé elcsépelt. Walter mohósága abban a törvényes százmillióban gyökerezik, amelyet elvesztett, mert túl korán adta el részvényeit a társaságban, illegitim metaműhelye pedig tudatalatti kísérlet arra, hogy visszaszerezze ezeket a milliókat. De a sorozat teljes összefüggésében elmond valamit Walterről, amire a Breaking Bad korábban csak utalt: arra a pontra, amikor Walter képes volt „rosszul megtörni”, jóval a sorozat megkezdése előtt történt. Kémiailag a rák csupán katalizátora Walter átalakulásának; az összes elem, amely azóta szörnyeteggé változtatta, már a helyén volt.